Molekylærbiologiens rockestjerner: George Church

Hei bloggen!

Idag tenkte jeg å fortelle om George Church. Han er professor ved Harvard University, og har blant annet vært med på å utvikle ulike versjoner av CRISPR. Likevel er han kanskje mest kjent fordi han har satt seg et mål som er tatt rett ut av Jurassic Park: han ønsker å bruke moderne genteknologi til å gjenopplive mammuten. Alt dette er med på å gjøre Church til en nærmest mytisk figur i det vitenskapelige miljøet.

 

Forskjeller og likheter

Church sin lab på Harvard har allerede gått i gang med arbeidet med å bringe tilbake mammuter. Ved å bringe tilbake mammuter håper Church å kunne hjelpe den utryddningstruede asiatiske elefanten. Han påpeker også at mammuter hjelper mot klimaforandringene ved at de lager hull i tundraen slik at kald luft kan komme inn, slik at den ikke ikke smelter. Church er like fullt klar over at det vil ta lang tid. Hittil har de overført noen gener fra mammuter inn i elefant-celler. Selv om det er 99.96% likhet mellom mammut og asiatisk elefant, som de tar utgangspunkt i, så innebærer det 1 400 000 DNA-baser som er forskjellige.

George_Church 421

Mammuter hjelper elefanter

Selv om dette er et litt absurd mål å gjenopplive mammuter, har det allerede hatt positive effekter. Forskerne i Church sin lab trengte elefant-celler å dyrke for å kunne jobbe seg mot mammuter. Da fant de ut at en type Herpes-virus dreper en god del elefanter, spesielt mange i fangenskap. Det er vanskelig å finne ut hvilke elefanter som er smittet, og de som er smittet dør fort, oftest innen en uke. Forskerne fra Harvard fant noen andre forskere som jobbet med dette problemet, og så begynte de å samarbeide.

George church21

Vaksine kan komme

Forskerne som jobbet med viruset først, greide ikke å gro viruset i laboratorium. Forskerne i Church sin lab fikk til å dyrke elefantceller, og dermed kunne de også gro viruset. Nå holder de på å bruke CRISPR til å lage genredigerte virus (du kan lese mer om CRISPR her). Disse virusene vil ikke være farlige, og kan dermed brukes som basis for en vaksine mot lignende virus som faktisk er farlige mot elefantene. Dette kan potensielt redde mange elefanter som ellers ville dødd av de indre blødningene som viruset forårsaker.

George_Church_on_Panel_05-19_b

Andre egenskaper

Church er kjent for å være litt eksentrisk, og for at han er nesten to meter høy. Han har også vært med å grunnlegge et firma som heter Nebula Genetics. Dette firmaet lar folk tjene penger på sitt DNA ved å la forskere og andre som er interessert i det å forske på det. De som låner bort DNAet sitt får betalt for dette, og alt ordnes med blockchain-teknologi slik at man slipper mellommenn. Church viser at han er en pioneer som det er verdt å følge med på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s